Frågor och svar

Här svarar vi på vanliga frågor om Misa. Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss!

Kontakt

Strandbergsgatan 61

112 51 Stockholm

Generellt om Misa

Det finns olika sätt att bli deltagare på Misa. Här är de tre vanligaste: 

  • Genom din kommun efter att du ansökt och fått beviljat insatsen daglig verksamhet enligt LSS
  • Genom din kommun efter att du ansökt och fått beviljat insatsen sysselsättning enligt SOL
  • Genom Arbetsförmedlingen eller din kommuns arbetsmarknadsenhet. 
Läs mer: Är Misa rätt för mig?

På Misa jobbar vi med personliga lösningar och matchningar för varje deltagare. Vi har inga färdiga arbetsplatser dit vi skickar deltagare. Men vi har ett stort kontaktnät av arbetsgivare i olika branscher. Tillsammans med våra deltagare letar vi efter en bra arbetsplats för jobb eller praktik.

Misa tar emot deltagare i åldrarna 15–67 år. 

På Misa jobbar vi med ett individuellt utformat stöd till alla våra deltagare. Du får stöd av en arbetskonsulent under din tid hos oss. Tillsammans gör ni en personlig planering utifrån dina mål, styrkor och behov. 

Misas arbetskonsulenter jobbar utifrån olika arbetssätt för att ge dig ett personligt stöd. Till exempel använder vi oss av metoderna Supported Employment, TEAACHoch Motiverande Samtal (MI).

Läs mer: Misas arbetssätt och metoder

På Misa jobbar personal som kan tala olika språk. Vi kan ge dig arbetsinriktat stöd på till exempel finska, spanska, turkiska, engelska, italienska, soranhi, kurmanji, somaliska, persiska, albanska, tigrinja, armeniska, polska, ungerska och serbiska. 
Är du teckenspråkig och behöver arbetsinriktat stöd? Läs mer: Misas teckenspråkiga stöd mot arbete, praktik och studier

Kontakta oss om aktuella språk.

Det beror på vilken Misa-enhet du är deltagare på. Hos några går det bra att ta med hund, men inte till alla. Fråga din arbetskonsulent eller kontaktperson på Misa om det går bra att ta med din hund.

Ledarhundar och assistanshundar är alltid välkomna, men säg till oss innan! Om vi har personer med till exempel hundallergi så behöver vi hitta lösningar. Till exempel ordna så att personerna vistas i olika delar av lokalen. 

I de flesta fall har vi ingen kötid eller så är den kort. 

På Misa får du stöd av en arbetskonsulent att komma ut i arbete, praktik eller klara studier. Men vägen dit ser olika ut för olika personer. 

Varje deltagare har en personlig planering och veckoschema. Det kan till exempel innehålla:

  • Kortare utbildningar och kurser
  • Arbetsträning
  • Söka jobb
  • Prova på olika arbetsuppgifter
  • Praktik ute på en arbetsplats
  • Ansöka till skolor och utbildningar
  • Andra aktiviteter som syftar till att stärka din förmåga
Du får stöd av en arbetskonsulent att välja ut aktiviteter som passar dig och dina mål. 

Som deltagare på Misa får du en egen arbetskonsulent som stöttar dig mot arbete, sysselsättning, praktik eller studier. Stödet ser olika ut för olika personer. Vi utformar stödet utifrån dina önskemål och behov. 

Det här är exempel på stöd som du kan få av Misas arbetskonsulenter:

  • Yrkesvägledning och rådgivning
  • Jobbcoachning
  • Planering och struktur i vardagen
  • Ta kontakt med arbetsgivare för att söka jobb eller praktik
  • Gå på studiebesök och prova på arbetsuppgifter
  • Skicka in ansökningar till skolor
  • Ge dig stöd under en arbetspraktik eller provanställning

Misa erbjuder individuellt stöd och coachning mot arbete, praktik och studier. Vi har fyra tjänsteområden: 

Misa finns i Stockholmsregionen, Uppsala, Västerås, Helsingborg och Lund, Vi tar också emot deltagare från närliggande kommuner. 

Klicka på länken "Kontakt" i menyraden högre upp på sidan för att se vilka enheter vi har.
.

Skärmdump av Misas hemsida som visar var man hittar länken

Daglig verksamhet enligt LSS

En daglig verksamhet enligt LSS ska ge personer med vissa funktionsnedsättningar stimulans, utveckling och social gemenskap. Det är en sysselsättning på dagtid för dig som varken arbetar eller studerar.

De kan ha olika inriktning. Alla Misa LSS dagliga verksamheter är arbetsinriktade. Det betyder att vi inriktar oss på att stötta deltagare som vill få jobb, arbetspraktik eller klara grundstudier. 

Dagliga verksamheter kan ha olika inriktningar och se olika ut. 

Alla Misa LSS dagliga verksamheter är arbetsinriktade. Våra arbetskonsulenter kan stötta dig mot arbete, praktik och studier.  Vi har inga egna jobb eller praktikplatser du kan få. Istället samarbetar vi med företag och arbetsgivare på arbetsmarknaden.

Misa Konst och grafik i Sätra är även konstinriktad, och Misa IT i Alvik har ett IT-fokus.

Du ansöker om daglig verksamhet enligt LSS i din kommun. Det kan du göra om du är mellan 16–67 år och tillhör någon av dessa grupper:

  • Du har en intellektuell funktionsnedsättning (IF)
  • Du har autism eller ett liknande tillstånd (AST, Asperger)
  • Du har en förvärvad hjärnskada i vuxen ålder till följd av skada eller sjukdom
  • Du är teckenspråkig
Mer om LSS och vem som kan ansöka →

En daglig verksamhet enligt LSS kan se ut på många olika sätt. Misas är arbetsinriktade. Det betyder att hos oss får du stöd att kan komma ut i arbetslivet eller klara studier. 

På Misa LSS dagliga verksamheter jobbar vi med individuellt stöd och planering. Tillsammans med dig väljer vi aktiviteter som passar dig. 

Här är exempel på vad du kan göra hos oss: 

  • Prova på olika arbetsuppgifter
  • Lära dig mer om olika yrken
  • Göra arbetspraktik eller arbetsträning
  • Gå på studiebesök på olika arbetsplatser
  • Träna på sociala situationer som till exempel reseträning 
  • Söka jobb eller utbildningar
  • Träna tillsammans i grupp som exempel paddel, badminton eller yoga
  • Delta i sociala aktiviteter som exempel luncher, fika och promenader

Du kan bli deltagare i daglig verksamhet på Misa från att du fyllt 18 år. I vissa fall kan du komma till oss när du är yngre. Men det beror på i vilken kommun du bor i och vad vi har för avtal.

Du kan bli deltagare på Misa i kommuner som har avtal med oss. Först behöver du ansöka om en LSS-insats för daglig verksamhet. Det kan du göra om du har vissa diagnoser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 

Så ansöker du om LSS och blir deltagare på Misa →

Hur många timmar per dag deltagare deltar i daglig verksamhet varierar. Det beror på vilket avtal och överenskommelse som gäller för dig. Många av våra deltagare är här mellan 3-6 timmar på en dag. Men det ser olika ut för olika personer. 

Du behöver inte delta i gruppaktiviteter om du inte vill. Tillsammans med dig bestämmer vi vilka aktiviteter som passar dig.

Du kan oftast inte studera och ha daglig verksamhet samtidigt. Ett undantag är om du studerar på gymnasienivå. Då går det bra att ha daglig verksamhet samtidigt. Misas arbetskonsulenter kan då stötta dig i det. De kan också ge dig stöd att förbereda dig för studier. Till exempel om du vill ansöka till skolor eller utbildningar. 

Habiliteringsersättning (hab-ersättning) kallas även för dagpenning. Det är pengar som du kan få när du deltar i daglig verksamhet. Det är inte en lön, men hur mycket du får beror på hur ofta du deltagit och vilken kommun du bor i. 

Fråga oss på Misa eller handläggaren i din kommun om vad som gäller för dig.

Du kan ta med egen lunch och äta på Misa. På några av våra dagliga verksamheter finns också möjlighet att köpa lunch på plats. Fråga din biståndshandläggare eller oss på Misa om vad som gäller för dig i din kommun.

Misas dagliga verksamheter finns i Stockholm, Lund, Västerås, Helsingborg och Uppsala

På Misas dagliga verksamheter kan du få stöd i att söka jobb. Eller att söka arbetspraktik som kan leda till anställning. Men vi har inga egna jobb du kan få hos oss. Det är företag och arbetsgivare på arbetsmarknaden som anställer dig i så fall.