Boken SJÄLVKLART

I boken SJÄLVKLART – Berättelser rätt in i socialpolitikdebatten berättar sex personer med olika yrken och bakgrunder och som stått långt från arbetsmarknaden om hur de hittade in på arbetsmarknaden.

En av personerna som berättar sin historia i boken är Emma från Stockholm. Emma arbetar idag på hunddagis och har tidigare varit hemmasittare.

Sen har vi Göran som efter särskolan arbetat på flera ställen och idag arbetar han som föreläsare.

En annan är Julia, som är ung, har en hjärnskada och vars arbetsuppgift är att umgås med pensionärerna på ett äldreboende. Fredrik som inte skryter med att han utsetts till varuhusets bästa montör och Claudia som övervunnit både diskbråck och språksvårigheter för att få jobb.

Deras och flera livshistorier finns i Misa nya bok ”Självklart” som fått sin titel för att det är en självklarhet att olikhet är en tillgång på arbetsmarknaden.

Möt personerna i boken.


Emma, Kattis Hunddagis
”Jag känner mig stark nu – har insett att man måste utmana sig själv även om det känns tufft och jobbigt.”
Under många år levde Emma  i en bubbla. Hon satt helt enkelt hemma och spelade dataspel. Nu har hon en anställning, går upp tidigt och gillar att träffa folk.

Alexander, Misa Blackeberg
” Jag mår mycket bättre, utvecklingen har gått framåt, jag har mognat och orkar göra fler saker än förr sedan jag började på Misa”
Teaterapa, kyrkräv och sångfågel! Orden bubblar ur Alexander Josephson när han beskriver sig själv numera. Annat var det när han började på Misa. Då drog han sig undan eller ville inte prata alls.

Julia, Tallidsgården i Nacka
”Jag vill verkligen ha en anställning med lön och komma ut i verkligheten.”
Hon är 31 år och stortrivs hos pensionärerna på Tallidsgården i Nacka. Men trots trivseln och ett meningsfullt arbete drömmer Julia  om en vanlig anställning i framtiden.

Fredrik, Ikea i Barkaby
”Det är skönt att veta att inkomsterna är fasta och kommer varje månad. Den tryggheten är viktig”
Vem skulle inte vilja ha Fredrik Bäck hemma? Han som med lätthet monterar ihop Ikeas möbler utan att ens öppna manualen.

Claudia, Pysslingens förskola
”Om jag slutar tro på mig själv vem ska då tänka positivt om mig?”
Ett par diskbråck stoppar inte Claudia. Både hon och hennes arbetskonsulent Enis är envist orubbliga. Nu jobbar hon på förskola och trivs suveränt med hela livet.

Göran, Misa Kompetens
”Det är viktigt att fördela energin rätt. Har man inte en bra fritid, har man det inte bra på jobbet.”
Funkar inte fritiden, funkar inte arbetstiden. Göran är fritidens väktare som arrangerar kompisträffar och har fixat en väldigt speciell fotbollsläktare på Tele2 Arena.

Birgit, mamma till Chalrotte
Mamma Birgit kämpade länge för sin dotters skull. Den kampen är över! Charlotte har fått ett rejält utmanande jobb.
I dag är Charlotte assistent till en budget- och skuldrådgivare. Han upptäckte Charlotte och hittade på en fördelning av arbetsuppgifter som passade.

bakgrund