Konstnärer och livets passion

2024-01-12 • Sociala frågor

B9q50zrf03dalmnz87qb
Dilek, deltagare på Misa, intervjuar konstnärer och ansvarig personal för utställningen Sy samman som pågick under hösten 2023. Utställningen var ett samarbete mellan Bagarmossens Folkets hus och Misa Konst och Grafik.

Reporter och fotograf Dilek Hakbilen, deltagare på Misa har intervjuat två av konstnärerna nämligen, Niina Turunen och Mattias Petters på utställningen Sy samman. Verksamhetschefen, Lisa Jönsson på Misa Konst och Grafik och Erika Parmsund evenemangsansvarig på Bagarmossens Folkets hus blev också intervjuade.

Niina Turunen hade grafiska blad med sina två katter och en hund på utställningen. Jag frågade henne på caféet i Bagarmossens Folkets hus café om det var svårt att göra bilderna.

- Nej, det var inte så svårt. Det är mina djur, jag känner till dem ganska väl! sa Niina och skrattade. Niina jobbade med torrnål. Hon tycker väldigt mycket om djur.

Mattias Petters tanke var att skapa en bild som skildrar vad många vill ha i samhället – som framgång eller kärlek. Jag frågade honom om vilken teknik han jobbade med och han berättade att han arbetade med blandteknik: akrylmåleri och poscapennor. Jag frågade Mattias om det var svårt att måla tavlan. Han svarade att det inte var svårt - det svåra var att hitta själva formen på figuren. Sen var det lätt. Till sist undrade jag hur lång tid det tog att måla Party Cat? Mattias svarade efter att har tänkt en stund. - Fyra dagar, från tidig morgon till sen kväll.

Erika Parmsund är evenemangsansvarig. Erika började i augusti förra året på Bagarmossens Folkets hus så det är drygt ett år sedan. Samarbetet med Misa och utställningen Sy samman har varit väldigt bra. Det har varit kul för att det varit så många olika delar. Under höstlovsaktiviteterna då var deltagare från Misa här och höll i en workshop. Erika trivs på sitt jobb för det är många besökare som kommer hit och går på våra aktiviteter. Ett av hennes favoritkonstverk är tygtrycket som föreställer ett demonstrationståg.

Lisa Jönsson är verksamhetschef på Misa Konst och Grafik.

- Vi har haft samarbete med Grafikskolan i så många år. Jag tycker att det har varit en spännande möjlighet att man kan integrera daglig verksamhet med skolverksamhet. Misa Konst och Grafik fick frågan om vi ville göra en utställning i Bagarmossens Folkets hus. När vi kom dit och såg de ljusa och luftiga lokalerna så blev vi väldigt inspirerande av att göra en utställning där våra deltagare var med i hela processen. Lisa berättar sedan att de sydde ihop deltagarnas verk till flera stora tyglappskonstverk som hängde på en hel vägg och även på tvättlinor i taket.

Jag, Dilek testade att åka igenom konstverken. Det kändes som om det blåste på kinden, det var en härlig känsla.

Jag tyckte att det var en fin utställning och det var jättetrevligt att vara där. Konstnärerna har gjort fina målningar tycker jag. Jag hoppas på att de gör en till utställning.

För mer information kontakta verksamhetsansvarig Misa Konst och Grafik,
Lisa Jönsson, [email protected]