Från Sätra till Hawaii

2016-12-23 • Funktionsnedsättning

Dmyl5ggremqitdrmkron
Johnny har ett brinnande intresse för musik, speciellt dansbandsmusik. Intresset för musik tog honom till finalplats i Stockholms melodifestival. Med sitt framträdande av Vikingarnas låt ”Till mitt eget Blue Hawaii ” tog han sig direkt till delad första plats. Det blev en stor upplevelse för Johnny som aldrig tidigare varit med i någon sångtävling.

Johnny är uppvuxen i Sätra och är sedan fyra år deltagare på Misa Bondegatan. Han har ett brinnande intresse för musik, speciellt dansbandsmusik. Intresset för musik tog honom till finalplats i Stockholms melodifestival. Med sitt framträdande av Vikingarnas låt ”Till mitt eget Blue Hawaii ” tog han sig direkt till delad första plats. Det blev en stor upplevelse för Johnny som aldrig tidigare varit med i någon sångtävling.

Johnnys stora musikintresse började när han var fem år gammal, hans pappa spelade in kassettband från radioprogrammet ”I afton dans” och musiken som spelades var dansbandsmusik. Pappan satt i sin stereofåtölj och njöt av musik från radion och LP-skivor. När pappa inte satt i ”sin stereofåtölj” så kröp Jonny upp i den och satte på sig hörlurar, knäppte på kassettbandspelaren diggade och njöt, och kände sig som sin pappa.

Musik för mig är allt, den utvecklar ens känslor och genom musiken så får man möjlighet att utrycka sig, säger Johnny

Inte förrän Johnny var 15 år började han själv att sjunga, då först var han bekväm med sin egen röst, innan tyckte han att den lät hemskt. Att träna sig själv att lyssna på sin egen röst tog tid.

Jag gick till sångpedagog, men hennes tips blev bortlagda, för att få styrka i rösten tyckte hon att man skulle spänna musklerna i baken istället för att ta magstöd som proffsen gör, magen ska fungera som ett dragspel när man sjunger, säger Johnny med ett stort skratt.

För att utöva sin sång och få lite publik brukar Johnny gå till Katarina café där de arrangerar karaoke för personer med funktionsvariationer. När Johnny hade sjungit några gånger blev han tillfrågad om han ville delta i Stockholms melodifestival. Efter att ha funderat en tid tackade han ja och personalen på caféet anmälde honom. Den första deltävlingen skulle vara i Hammarby Sjöstad.

Jag tvekade att delta på Stockholms melodifestival i början för jag visste att mitt ex skulle delta och jag ville inte förstöra hennes fokus på sin sång, vi har inte setts sedan vi gjorde slut, säger Johnny.

Johnny vann sin första deltävling och gick vidare till Stockholms melodifestival som ägde rum på Kulturhuset. Konkurrensen var tuff bland de deltagande. Alla var otroligt skickliga och Johnny trodde aldrig han skulle vinna.

Juryn bestod av Mary Nelson, Daniel Nilsson och Jan Johansen och det pinsammaste av allt var att jag höll på och skämta en massa och sen upptäcker jag att storsångaren Jan är i juryn, säger Johnny med ett skratt

Hur kändes det att delta på Stockholms melodifestival?

-Jag var avslappnad och det kändes jättekul. När jag vunnit trodde jag inte det var sant och när jag äntligen kunde andas ut, då stormades scenen av publiken som ville gratta och fotografera. Det bästa av allt är att jag gått vidare till Funkismello som hålls i april 2017. Jag har fått mycket uppmärksamhet efteråt av både vänner, släkt och media. Samt att jag fått flera nya bekantskaper och kanske en ny kärlek.

Hur ska du peppa dig själv inför Funkismello?

Det törs jag inte ens tänka på, har knappast landat efter vinsten på Stockholms melodifestival. Just nu behöver jag smälta att jag vunnit för att kunna blicka framåt.

Jonny kan du berätta lite om Misa som du varit på i 4 år?

Jag började på Misa för att jag inte trivdes på den dagliga verksamhet jag var på tidigare och då var jag på ett hunddagis. Nu har jag praktik på Bring, det som är skönt på Bring är att var och en gör sitt och man umgås inte så mycket. På Bring utvecklas jag inte så mycket därför ska vi börja leta efter en ny praktik där jag kan använda mitt musikintresse. När jag träffar mina arbetskonsulenter på Misa pratar vi mycket och de lyssnar på mina tankar och vi gör olika saker tillsammans. De har stöttat mig mycket inför musiktävlingen.

Vi avslutar vårt samtal eftersom Johnny börjar bli trött och tycker det är jobbigt att svara på frågor, men två frågor vill jag ha svar på innan vi skiljs åt.

Vad är viktigast i ditt liv?

Kärlek, musik och att må bra.

Har du någon dröm?

Jag vill bli en dansbandsångare och få ett bra förhållande
,
avslutar Johnny med ett härligt skratt.

För mer information kontakta:

Camilla Gabrielli, Misa AB
0709 - 92 14 81
[email protected]